Czym jest olej rycynowy?

Wat is castor olie?

Może już o tym słyszałeś. Olej rycynowy, znany też jako olej cudów. Nie bez powodu castorolie zyskał to przezwisko. Ten olej jest znany ze swoich leczniczych właściwości na wielu poziomach. O tym oczywiście jeszcze wrócimy.

Jamajski Castor Oil to czysty produkt pochodzący z rośliny rącznik (ricinus). Rącznik pochodzi z Afryki, ale w wyniku handlu niewolnikami roślina trafiła kiedyś na Karaiby. Także Egipcjanie i starożytni Grecy zdobyli sadzonki tej rośliny i butelkowali ten naturalny olej z jej ziaren.

W regionie Karaibów, a zwłaszcza na Jamajce (miejscu narodzin marki olejku rycynowego Sunny Isle), Ricinus wciąż uprawia się i zbiera w całkowicie tradycyjny sposób. Efektem jest bogaty castoroil.

Na co dobry jest olej rycynowy?

Olej rycynowy jest przydatny w wielu sprawach i nie bez powodu nazywa się go olejem cudów! Od dawna black castor oil wykorzystywany jest do odżywiania włosów i skóry.

Skóra

Dzięki obecności kwasu omega 9 ten cudowny olej jest w stanie łagodzić problemy skórne i rozwiązywać podrażnienia skóry głowy. Oczyszcza pory z bakterii i czyści skórę. Olej rycynowy pomaga zapobiegać takim problemom jak zaczerwienienie, podrażnienie, suchość i uczucie swędzenia. Dlatego jest ceniony wśród osób z wrażliwą skórą. Olej rycynowy możesz zresztą stosować na całe ciało. Więc jeśli masz egzemę w zgięciach kolan? Żaden problem, olej rycynowy pomoże także tam.

Włosy

Olej rycynowy jest również bardzo ważny dla włosów na głowie! Rdzeń włosa i mieszki włosowe są odżywiane do samego korzenia dzięki niezbędnemu kwasowi rycynolowemu, przez co fryzura staje się sprężysta, nawilżona i ma zdrowy blask.

Olej rycynowy i wzrost włosów można wymienić w jednym zdaniu. Nie tylko utrzymuje włosy elastyczne i mocne, ale również stymuluje ich wzrost. Nic dziwnego, że castor oil jest jednym z najczęściej używanych produktów w społeczności ‘natural hair’. Uszkodzone włosy zostają przywrócone do pierwotnego stanu dzięki temu cudownemu olejowi. Dlatego jest to też dobre uzupełnienie rutyny w zakresie pielęgnacji włosów dla mężczyzn.

Pytanie: jak często powinno się myć włosy jest zresztą ważne. Nie robi tego się za często. To odbiera naturalne oleje i tłuszcze. Jako produkt do włosów dla mężczyzn istnieją oczywiście też inne, bardziej pielęgnujące alternatywy.

Jeśli masz problemy ze skórą głowy, takie jak suchość i łuszczenie, olej rycynowy jest odpowiednim środkiem do walki z wrażliwą skórą głowy. Powstawanie tej suchej skóry i włosów na głowie może mieć różne przyczyny, takie jak:

  • Sól/chlor przez pływanie
  • Różnice klimatyczne
  • Stosowanie niewłaściwych (chemicznych) produktów do włosów
  • Zbyt częste i zbyt gorące suszenie suszarką
  • Zanieczyszczone środowisko pracy
  • Zbyt częste mycie szamponem
  • Niezdrowy styl życia

Castor oil jest więc idealnym produktem, aby przywrócić uszkodzoną skórę i włosy do pełnego zdrowia. Dzięki dużej ilości kwasów omega 3, 6 i 9 włosy są dobrze nawilżane aż do samego korzenia.

Oprócz wszystkich ważnych kwasów tłuszczowych ten cudowny olej zawiera również witaminę E. Ta ważna witamina rewitalizuje skórę i tym samym daje impuls dla twoich włosów. Kupno oleju rycynowego jest więc już samo w sobie koniecznością. Olej rycynowy jest szczególnie odpowiedni dla mężczyzny z kręconymi włosami afro oraz mężczyzny z kręconymi lub falowanymi włosami.

Brwi i rzęsy

Musimy o tym jeszcze wspomnieć. Wspominaliśmy już o tym wcześniej. Olej rycynowy sprzyja wzrostowi włosów. Ale nasza praktyczna wskazówka to to, że możesz też użyć oleju rycynowego, aby pobudzić wzrost rzęs i brwi. Powiedzmy, że masz ‘dziurę’ w jednej z brwi i chcesz z powrotem równą brew. Także w tym przypadku olej rycynowy jest twoim przyjacielem.

Nakładaj codziennie od 1 do kilku kropli na miejsce, które chcesz. Wmasuj olej i pozostaw na całą noc, aby się wchłonął. Spłucz rano. Powtarzaj to przez około trzy tygodnie i sam się przekonasz o efektach.

Jak właściwie produkuje się olej rycynowy?

Wiemy już, że olej rycynowy powstaje z rośliny rącznik i jej ziaren. Ale jak dokładnie powstaje ten cudowny olej? Ciemny olej powstaje w wyniku najpierw uprażenia ziaren. Następnie są mielone i gotowane. W ten sposób można uzyskać płyn, z którego ‘rodzi się’ ciemny olej rycynowy.

Ciemny kolor uzyskuje się poprzez prażenie ziaren. Spójrz tylko na palone ziarna kawy i ich kolor. Jaśniejszy olej rycynowy powstaje poprzez tłoczenie bez procesu prażenia. Pod wysokim ciśnieniem żółty, gęsty olej jest wytłaczany z ziarna.

Ciemny (jamajski) black castor oil ma najbardziej korzystne działanie na włosy. Ma to również związek z relatywnie wysokim procentem popiołu w oleju. Jaśniejsza, tłoczona na chłodno wersja jest z kolei lepsza pod względem składu dla skóry. Dba o skórę i zmiękcza ją jak nikt inny.

Czy olej rycynowy jest niebezpieczny?

Nie, olej rycynowy nie jest niebezpieczny i nietoksyczny. Ma to również związek z procesem produkcji. Wszystkie ewentualne zanieczyszczone substancje są usuwane, tak że w oleju nie pozostaje żaden niebezpieczny składnik. Ponadto Castor Oil od dawna stosowany jest jako lek. Więc o niebezpieczeństwie nie może być mowy, wręcz przeciwnie.

Jak pachnie olej rycynowy?

Czym jest olej rycynowy i jak pachnie? To częste pytanie. Olej rycynowy ma bazowy zapach olejowy. Czysty i ziemisty właściwie. Zazwyczaj nie jest dominujący. Trochę jak zapach oliwy z oliwek. Zapach jest raczej ‘czysty’ i lekki. Ciemny olej może być trochę bardziej wyrazisty.

Ale niektórzy uważają go za gorzki w nosie. Oczywiście istnieją różne mieszanki i u niektórych marek dodawane są także oleje eteryczne, które mogą nadać olejowi rycynowemu bardzo przyjemny zapach.

Jak prawie wszystkie naturalne oleje, ten cudowny olej również ma termin przydatności. Więc jeśli olej staje się mętny lub ciemniejszy i ma nieprzyjemny zapach, oznacza to, że się zepsuł. Kup wtedy nowy cudowny olej, aby zachować jego pozytywne działanie.

Czy olej rycynowy jest dobry dla twarzy?

Olej rycynowy stosowany jest do różnych celów kosmetycznych. Te oleje rycynowe można komfortowo nakładać na suchą skórę.

Najlepiej wmasować go wacikiem. Dzięki działaniu kwasu rycynolowego cudowny olej jest bohaterem dla twojej skóry. Staje się gładka i elastyczna. Olej rycynowy jest również często używany podczas masażu sportowego, ponieważ ma relaksujący wpływ na mięśnie.

Olej sprawia też, że drobne linie i nierówności zanikają. Przy uszkodzonej skórze olej rycynowy działa leczniczo i pielęgnująco. Najważniejsze właściwości kosmetyczne oleju rycynowego jeszcze raz w skrócie:

  • Nawilża skórę i włosy
  • Leczy rany
  • Sprawia, że nierówności i drobne linie na skórze zanikają
  • Sprawia, że włosy są zdrowe, lśniące i zwiększa ich objętość
  • Pomaga w regeneracji łamliwych włókien włosowych
  • Można go również stosować jako maskę do włosów


Wskazówka:
Szukasz środka na stymulację wzrostu brody? Olej rycynowy jest idealnym produktem do zwalczania łysych plam w brodzie.

Czy olej rycynowy to olej cudów?

Zdecydowanie tak. Ten olej jest unikalny zwłaszcza dlatego, że ma tak wiele pielęgnujących właściwości. Inside & out. Olej rycynowy zawiera tak naturalne i cenne składniki, które nie tylko mają bardzo korzystny efekt kosmetyczny, ale również przyczyniają się do zdrowia od wewnątrz. Dlatego jest stosowany medycznie od wieków. Dlatego śmiało nazywamy go olejem cudów.

Podsumowanie

Olej rycynowy jest kompletnym cudownym środkiem dla skóry, włosów i właściwie całego ciała. Możemy być tylko entuzjastyczni co do tego oleju i wszystkich pozytywnych działań, które niesie. Jesteśmy fanami.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, śmiało się z nami skontaktuj. Właśnie od tego jesteśmy! Wiesz, gdzie nas znaleźć.

Good luck!

Twoi natłuszczeni przyjaciele, The Alpha Men